Институции Мнения Ученици Училища Учители

Синдикат „Образование“: От 15 септември ще бъдете на първа линия в битката за бъдещето

Д-р Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“, разпространи обръщение към учителите в навечерието на първия учебен ден. „Основната грижа в тази деликатна ситуация трябва да бъде грижата за българския учител и и всички работещи в образователните институции. Нека не формираме нов модел на учителя зад маска или шлем, скрит зад прозрачен параван. Нека крайното решение за консумиране на препоръките към учителя да се взема от самия учител, а не с преекспониране на съвети и неглижиране на социализацията и възпитанието“ , се казва в обръщението.

Петров казва, че най-спорният момент в препоръките на МОН е становището на министерство на здравеопазването „ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома.“ Отделянето на такъв ученик, според експерти, ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище.

Синдикатът се обръща към директорите и МОН с апел да не принуждават учителите, които проявяват повишена предпазливост, да работят на терен, докато сами не решат. „Чудесно е, че МОН ще осигури средства за дигитални устройства на учениците, но приоритетно средствата трябва да бъдат насочени към учителите, които нямат лаптоп и достъп до Интернет. По наши проучвания около 60% от учителите в България нямат служебно дигитално устройство.“ Синдикатът категорично не приема да се източват бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите.

„Да си пожелаем здрава, спорна, успешна и благословена 2020/2021 учебна година! С вяра, надежда и любов да я започнем и да я завършим!“, завършва обръщението.