Мнения

Синдикат “Образование“: Отучване в неделя е незаконно!

От „Синдикат“ образование към КТ „Подкрепа“ обявиха за незаконосъобразен и нецелесъобразен варианта отучване в събота или в неделя в случаите, когато учебните занятия се отлагат заради сигнали за поставени взривни устройства в училищата.

Това те съобщиха с писмо до медиите, което Teacher.bg публикува без редакторска намеса:

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ смята, че при отлагане на учебните занятия при бомбена заплаха е незаконосъобразно и нецелесъобразно варианта отучване в събота или в неделя. Директорите на училища нямат никакво законно основание да издават подобни заповеди за „отучване“ и единствената възможност е преструктуриране на учебния материал.

Работата в почивен ден би изправила директора пред няколко трудноосъщесвими хипотези, като натоварване на персонала на учебните звена с извънреден труд, за което според кодекса на труда се изисква съгласието на учители и служители.

Училищните бюджети се натоварват с допълнителни разходи с двойно заплащане, според кодекса на труда  при работа през почивен ден.

Всички ученици в училището се наказват заради евентуална необмислена постъпка на един ученик, което е грешка, според експертите психолози.

Абсолютно незаконна, според юридическия отдел на КТ „Подкрепа“ е декларацията, която полицаите предлагат на директора да подпише, с която полицията прехвърля отговорността при подобна ситуация на директора на учебното заведение. Директорите би трябвало да отказват попълването на подобни декларации.

В заключение Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява полиция и община, да не превишават своите правомощия със съвети за отучване  към директори и учители, а да открият телефонните терористи със съвременните технически средства и предприемат законосъобразни мерки към „изобретателните“ ученици и техните родители.

Документът е подписан от председателя на Синдиката Юлиян Петров (на снимката).