Институции Учители

Синдикат „Образование“ настоява учителите да получават добавки от УПФ при ранно пенсиониране

Синдикат „Образование“ поема кампания за промяна в механизма за ползване на добавката от учителския пенсионен фонд (УПФ). Според синдикалистите тази добавка трябва да се начислява пропорционално към педагогическите специалисти. „Категорично всички, ползвали ранното пенсиониране, трябва да получават част от добавката от УПФ. Тогава ще можем да преформулираме ранното пенсиониране от вреда към необходим и важен компенсаторен механизъм към учителската професия. Запознати твърдят, че това е била и философията на създаване на УПФ през далечната 1996 година“, се казва в позицията на д-р Юлиян Петров от Синдикат „Образование“. Според него учителите са изправени пред избор или ранно пенсиониране, или ползване на УПФ, като това решение може да се взема и от техния работодател. „Вредите от ранното пенсиониране за учителите са, че от една страна получават срочно по-ниска пенсия, а от друга се лишават завинаги от добавката, която формират с вноски в учителския пенсионен фонд“, допълва той.

Предложението е учители и директори сами ще решават кога искат да се пенсионират, за да не се лишават от добавка в размер на 0.33% за всеки месец вноска в пенсионния фонд на учителите.

Учителският пенсионен фонд е създаден през 1997 година с участието на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Работодателите на учители и директори внасят задължително осигурителна вноска в размер на 4.3% към професионалния фонд, на базата на което може да се ползва пенсиониране при учителите 3 години по-рано от възрастта и стажа за трета категория труд. През 2020 г. учителите придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 6 месеца от жените и 61 години и 3 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете/.

От 2001 година правото за ранно пенсиониране на учители от техния работодател става възможно с промяна на Кодекса на труда и перефразиране на хипотезата за прекратяване на трудовия договор, с отпадане на трактовката за пълна пенсия и нейната смяна с „…при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст“.

„Вредата нямаше да е пълна, ако не се прибавяше и лишаване на учители и директори от добавката от учителския пенсионен фонд, която според чл. 69в, ал.3 е 0.33% за всеки месец вноска, след придобиване на право на ранно пенсиониране“, пише още в позицията на синдикат „Образование“.

Синдикатът настоява, че учителите могат да се възползват от добавката, ако Народното събрание гласува предложения проект за промени на Кодекса на труда, предложен от социалния министър Деница Сачева и с мандата на образователния министър Красимир Вълчев.

Източник: Синдикат "Образование"