Ученици

Синдикат “Образование“ иска учениците до четвърти клас да повтарят при необходимост

Учениците от първи до четвърти клас да повтарят учебната година, ако изостават с уроците и изкарват двойки. За това настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Синдикалистите смятат, че това е необходимо заради лошите резултати на българските ученици от PISA по отношение на грамотността.

Експертите предлагат на МОН редица промени в нормативната база за системата, които според тях не трябва да чакат нов закон, а незабавно да бъдат направени от министър Танев в интерес на качеството на образованието.

Синдикалистите предлагат още заплатите на директорите да излязат от пряката зависимост от броя на деца и ученици, защото това е дискриминация към тази важна за системата длъжност.

Промяна трябва да претърпи и Наредбата за възстановяване на транспортните разходи на учители и директори, смятат още синдикалистите. В момента те са ограничени при използването на личен транспорт, което отново ги дискриминира в сравнение с другите длъжности с подобен статут в държавата, категорични са от КТ „Подкрепа“.