Училища

Синдикат “Образование“: Искаме “Гражданско образование“ в училищата!

Отдавна настояваме дисциплината „Гражданско образование“ да бъде застъпена в училищата, защото тя може да възпита гражданско отношение и поведение на младите хора към процесите в обществото. Това отбелязват в писмо до медиите от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

В документа, подписан от председателя Юлиян Петров се казва още (без редакторска намеса):

Синдикат „Образование“ подкрепя справедливите искания на протестиращите срещу високите и непосилни цени на тока, но е обезпокоен от размера и формите на протестните действия. Тези цени на енергоносителите в учебните заведения „убиват“ училищните бюджети за сметка на трудовите възнаграждения на работещите в системата, респ. на учителите, както и от допълнителните плащания, заложени в делегираните бюджети.

Тези цени не позволяват да бъдат направени нужните ремонти на сградния фонд и модернизирането на  учебните кабинети в училищата.

Правото на гражданска позиция и исканията на протестиращите са безспорни, но в тези протести са налице и прояви на вандализъм, неумение да се прилага гражданския кодекс на поведение и склонност към анархизъм. Синдикат „Образование“ счита, че тези действия, които не могат да се оценят като добродетели, са резултат на лошо гражданско възпитание и липсата на този предмет в училище е очевидна и показателна.

Ние отдавна настояваме за включването на дисциплината „Гражданско образование“ като крайно належаща, защото тя може да възпита гражданско отношение и поведение на младите хора към процесите в обществото. Познанието е сила, която не би позволила на улиците и площадите в България да се случат грозни и недостойни сцени, опорочаването и неглижирането на справедливите протести и гражданската позиция на българското общество. Това би туширало опитите на групи младежки „наказателни отряди“ да взривяват общественото напрежение.

 МОМН и сега отказва да въведе предмет „Гражданско образование“, който да възпита учениците първо на граждански добродетели и след това на методите за тяхното отстояване. За огромно съжаление българските ученици стават свидетели на безотговорни и нагли политици, които са поели безкрай предизборни обещания и никога не ги изпълняват. Виждат и хора в безизходица, които не е трябвало да търпят толкова дълго и безропотно и сега, вече пренебрегвайки всички морални и законни задръжки, се хвърлят в бурни протести.

В системата на образованието също има огромно напрежение и то е отново е нагнетено от липса на финансови средства. Синдикат „Образование“ ще поиска увеличение на единния разходен стандарт от новия финансов министър, с пожелание към него да не обещава увеличения на учителските заплати, които не смята да прави.

Обществото не трябва да има и капка съмнение, че учителите могат да протестират и стачкуват и са готови отново да го направят, и то много дълго и цивилизовано.

В чест на българския учител и неговия възрожденски дух, доказал го с 44 дневната стачка на 100 хиляди протестиращи през 2007година, Синдикат „Образование“ ще постави Мемориал на учителя през сградата на КТ „Подкрепа“.