Училища

Синдикат “Образование“ изригна срещу кмет

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ разпространиха поредното си писмо, в което този път обявяват, че са в готовност за протести, ако Община Пловдив започне процедура по закриване на училища в региона.

Цялото писмо на Синдикат „Образование“:

„Синдикатът е безкрайно обезпокоен от визираните намерения на Община Пловдив за оптимизиране или закриване на малки училища с численост от 150 до 400 ученици. Това изявление на общината е най-малко непрофесионално и дискриминира отрасъл образование в града.

Нека припомним, че европейския стандарт за училище е с 300–400 ученици и далеч не кореспондира с мегаучилищата, които делегираните бюджети нароиха в България.

Община Пловдив има какво да желае и покаже на пловдивската общественост относно грижите за децата и учениците и финансирането на ремонтите в учебните заведения. След въвеждането на делегираните бюджети, община Пловдив е рекордьор по неосигуряване на средства за ремонти за училища, като се разчита само на 25 лева на ученик, заложени в делегирания бюджет и икономии от учителските заплати и плащания.

За огромно съжаление всяка община получава стотици хиляди лева за закриване на училище от националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“ и това стимулира общините необмислено и във вреда на учениците и родителите да закриват училища.

В Пловдив категорично няма необходимост от закриване на дори едно училище и действията на община и институции трябва да координирани в интерес на учениците, затова Синдикат „Образование“ предлага на кмета на Пловдив Иван Тотев да стопира процедурите по закриване на училища и оптимизира общинската формула за разпределение на средствата по ЕРС, с цел равен шанс на малките по брой на ученици училища.

Крайно време е общината да осигури средства за ремонт на училища, като забрави за тяхното закриване”, завършва писмото, подписано от председателя на Синдиката.