Учители

Синдикат “Образование“: Г-н Премиер, не накърнявайте достойнството на учителите!

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излязоха с отворено писмо към министър председателя на Република България Бойко Борисов в което изказват объркването си по повод отказа на финансовия министър Симеон Дянков да съгласува наредбата за увеличението на учителските заплати.

От организацията споделят притеснението си от опасността учителите да останат излъгани и вместо обещаните увеличения в размер на 11-12% на месечните им възнаграждения, да получат много по-малко.

В писмото се казва следното (без редакторска намеса):

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и българските учители са безкрайно объркани от отказа на Финансовото министерство на Република България и вицепремиера и министър на финансите, г – н Симеон Дянков, да съгласува наредба за увеличението на учителските заплати.

Г-н Борисов, всички български учители очакват увеличението на своите заплати, което стана възможно след решението на българското правителство, в условия на криза, да увеличат средствата за българското образование. Освен че се увеличиха единните разходни стандарти, българските учители чуха от Вас, г – н Премиер, и от Министъра на Образованието, проф. Игнатов, че учителят е този, към когото са насочени очакванията на българското общество за реформа в образованието. Учителят е този, който е най – близо до успехите на нашите деца и ученици. Учителят е този, който заслужава да не бъде с най-лошия социален статус в Европа. Учителят е този, който трябва да получи заслужено и достойно увеличение на своята заплата.

За съжаление на българските учители, вицепремиерът и финансов министър, г-н Дянков, ни каза, че увеличение ще има само наполовина.

Финансовият министър „разрешава“ само увеличение на най – ниските заплати, които са на по- малко от половината от работещите в системата учители. За останалите учители, които са повече, колкото – толкова – увеличение от 1 – 2 % или може и без това.

Уважаеми господин Премиер,
Ако бъдат увеличени само най-ниските заплати в системата, както предлага г-н Дянков, то това ще доведе до една уравниловка, характерна за управлението на БСП и Сергей Станишев в комбинация с Вълчев и Орешарски. Ние, българските учители, не искаме да се повтори това управление и няма да го допуснем. Това ще наруши и философията на делегираните бюджети. Ние, българските учители, имаме самочувствие и достойнство и макар че сме съпричастни с мерките на българското правителство за борба с икономическата криза, нека не забравяме, че всички българи чуха, че заплатите ни ще се увеличат. Чухме го от Вас, г-н Премиер, от Финансовия Министър Дянков, от Министъра на образованието, проф. Игнатов. И ако за повече от половината български учители това увеличение се окаже само напразна надежда, това ще накърни тяхното достойнството и вярата им в държавността, нещо, на което учат своите ученици.

Уважаеми г – н Борисов, очакваме да се намесите и предотвратите тази несправедливост, отнасяща се към десетки хиляди български учители, за да получат, ако не достойно заплащане, поне възможното увеличение, заложено в бюджета на република България за 2013 г.

От днес