Училища

Синдикат “Образование“: Българското училище е длъжник на ромите

Ромските деца трябва да влязат в училище и трябва да се задържат там, защото за тях това е техният единствен шанс да се интегрират успешно в България и Европа. Това пишат в писмо до медиите от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

В него те засягат няколко важни проблема на днешното училищно съвремие, свързано с интеграцията на ромите.

Според тях инцидентът с момчетата в Добрич не е юридическо престъпление и не може да бъде обект на интерес от страна на полиция или прокуратура. Синдикатът смята, че по-големият проблем обаче е това, че в концепцията за българското образование и за нов закон няма и намек за специална стратегия за работа с ромските ученици.

За съжаление този огромен проблем, дори не е диагностициран при дебата за реформата в образователната система, се казва още в документа.

Ромските деца трябва да влязат в училище, защото така те ще престанат да бъдат политически роби за евтини обещания от политически партии и ще станат господари на съдбата си. Но сега българското училище е длъжник на тези ученици. Училищните закони и правилници са конструирани така, че учителите работещи в училища с ромски ученици трябва, спазвайки ги да пишат предимно слаби оценки и да изключват тези ученици за огромния брой отсъствия, пишат още от организацията.

Кое е правилно? Спазването на законите или всекидневните компромиси, които целят оставането на тези деца в училище? Това питат от Синдикат „Образование“.

От организацията посочват няколко основни грешки в подхода към децата от малцинството. Грешка е наказанието на учениците, снимали се с портретите на възрожденците, грешка е и неприлагането на законите.

В края на писмото КТ „Подкрепа“ заявява, че „учителите и директорите, които работят в училища с ученици от ромски произход са поставени в безизходица и са забравени  МОМН и държавните институции. При сега действащите правила всяко действие на тези педагози е грешно и е крайно време държава, институции и общество да помогнат на тези учители и ученици“.