Учители

Синдикат “Образование“: Българският учител е претоварен

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепя“ изразява безпокойството си от основните изводи от представителното проучване относно работата, работното време и седмичните ангажименти на българските учители.

От изследването става ясно, че учителите средно работят в училище по 48 часа, а някои техни колеги достигат до 53 часа при 40 часа максимум работно време, фиксирано с Кодекса на труда.

Това претоварване на професията учител от директори, инспекторати и Министерството на образованието, води до умора и изхабяване на работещите в системата и това неминуемо намалява качеството на преподаване. Основният стрес, който влияе негативно на учителите, е безсмислената, според анкетираните, административна дейност, която пречи на работата с деца и ученици и отнема от времето за самоподготовка, се казва още в заключенията на Синдиката.

Синдикатът ще информира МОН за резултатите от представителната анкета и ще поиска допълнително заплащане за административната дейност, извършвана от учителите и компенсаторни механизми, състоящи се от намаляване на преподавателската заетост, с новия училищен закон и предстоящите преговори за КТД.

Още по темата