Мнения

Синдикат на българските учители-Благоевград: Училището е отражение на това, което се случва в обществото

Училището е отражение на това, което се случва в обществото, в семейството, на улицата и в медиите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Бонка Ичкова, председател на структурата на Синдиката на българските учители в Благоевград, във връзка с инцидента в Шесто СУ „Иван Вазов“ – Благоевград, при който след конфликт между двама първокласници, единият бе откаран в Спешен център с оплаквания за болки в корема. По думите на Ичкова много често обществото и родителите търсят вина за подобни инциденти в учителите, но според нея всъщност проблемът не е в тях.

„Точно тези родители, които не могат да упражняват контрол, обвиняват учителите. Ние сме в училище преди всичко да преподаваме и, разбира се, да възпитаваме. Но, нали разбирате, че сам учителят, без другите компоненти от целия този кръг, не може нищо да направи. Откъде накъде училището трябва да отговаря за всички „рани“ на обществото“, заяви Ичкова. Тя добави, че не е редно винаги вината да се търси само в училището, тъй като има и редица институции, които получават пари заради това, че се броят като помощно звено на образованието, а не правят нищо, за да помагат. „Не може родителите да говорят против учителите пред децата си и след това да очакват добър резултат“, подчерта Ичкова.

Тя каза още, че не трябва всеки конфликт между деца в училище да бъде категоризиран като агресия. Бонка Ичкова обясни, че по принцип по-малките деца са по-буйни и е възможно да възникнат проблеми между тях, но това не означава, че трябва да се говори за агресия. „Социалните служби тотално отсъстват от образованието. Аз лично наричам всичките помощни звена чиновниците в образованието, които само получават пари от съответните министерства и нищо не правят, затова не трябва да се изненадваме от такива случаи“, каза още Ичкова. Според нея в ситуации като тази в Благоевград не е толкова важно кой е виновен, а трябва да се помисли какво може да се направи.

„Винаги говорим, че трябва да има взаимопомощ. Но, замислете се, какъв пример дадоха от Регионалното управление на образованието в Благоевград, например, когато върнаха ученика в ПМГ, който прояви неуважително отношение към свой учител. За съжаление, заради такива случаи, по-големите деца растат с чувство на безнаказаност“, подчерта Ичкова. Тя добави, че не е привърженик на сериозните наказания спрямо учениците, но одобрява заложените в законодателството оздравителни мерки. „Когато отменяш решение на педагогически съвет под натиск на лични лобита, то със сигурност не даваме добър пример на останалите деца“, заяви Ичкова.

Източник: focus-news.net