Мнения

Синдикатът: 70 млн. не стигат

За не по-малко от 10% увеличение на заплатите на учителите и най-малко 15% повече за единния разходен стандарт настояват в писмо, изпратено до медиите от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Е него се казва още (без редакторска намеса):

Синдикат „Образование“ отчита, че в проектобюджета за „Образование“ 2013г. има 70 милиона повече, но смята, че те категорично няма да бъдат достатъчни за реформата в системата и привеждането и към европейските и световни стандарти.

Синдикат „Образование“ настоява да спази 15 процентното увеличение на ЕРС, договорено в националния КТД и ще предложи на политическите сили и финансовата комисия към парламента да се осигурят още средства за образование, над тези в проектобюджета, които да покрият минималния допустим праг за съществуване на системата.

Синдикатът категорично  ще отстоява всичките средства, с които ще бъдат увеличени единните разходни стандарти, да бъдат насочени към увеличение на работните  заплати на педагогическите специалисти, за да се постигне увеличение на работните заплати с не по – малко от 10%.

Учителите в България, освен най – бедни в Европа, са и най – натоварени с професионално несвойствени  и административни функции. Това освен, че не е заплатено, води до прекомерна умора и изхабяване на педагозите, от което най – ощетени са нашите ученици.

Преди 5 години в България се проведе най – голямата учителска стачка и българските учители и управленци много дълго ще помнят това грандиозно събитие. В чест на българският учител и най – голямата стачка, Синдикат „Образование“ ще открие мемориален знак в гр. София на Площад „Гарибалди“.

Документът е подписан от председателя на организацията Юлиян Петров.