Училища

Синдикатът: Учениците ще са най-засегнати от отмяна на пълната забрана за пушене

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ взеха отношение и по възможността за обсъждане на отмяната за пълна забрана на пушенето в заведения и затворени помещения. От там смятат, че евентуално „разхлабване“ на настоящите изисквания ще навреди основно на учениците и изобщо на децата.

От там изпратиха до медиите официална позиция по темата.

Публикуваме я без редакторска намеса

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е категоричен, че обсъждането или отмяната на пълната забрана за пушене ще навреди най – много на децата и учениците. Вредата е еднакво силна както за здравето на подрастващите, така и при формиране на техните здравословни и културни и морални навици.

Преди въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, в учебните заведения често се пушеше скрито или явно, макар и училищата да не бяха в изключенията за допустим цигарен дим.

За длъжността на учителя в България, за разлика от Турция няма забрана, няма дори и препоръка да не пушат и най – вече да не пушат пред ученици.

Според изследване на синдиката по – негативно за подрастващите е въздействието на пушещи учители и ученици пред училищния двор, отколкото ако това се прави скрито.

Засега в училищните програми и правилници тютюнопушенето се третира само като опасно за здравето и живота действие, а не толкова като нарушение на законова или морална норма и това трябва да се промени.