Училища

Синдикатът: Премахнете двете смени в училище!

Двусменният режим на организация на учебния процес трябва да бъде премахнат и да се премине към целодневно обучение в училищата в страната, смята председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Пред Дарик той коментира, че няма друга европейска страна, в която децата да учат на две смени. Според него това оказва пряко влияние върху качеството на обучението и на здравословното състояние на учениците.

„Не трябва да закриваме училища, трябва да откриваме училища, както се откриват и детски градини в момента, за да може да осъществим целодневната организация. За година-две трябва да излезем от двусменния режим. Едно дете, започвайки в 07:30 ч. или 08:00 ч. учебни занятия, в никакъв случай не е ефективно и не може да ги усвои до такава степен. То трябва да започне в 09:00 ч. най-рано или в 09:30“, смята Петров.

Половината от учебните заведения в България са на двусменен режим и това според председателя на Синдиката е много порочно. По думите му трябва да се стимулират училища, които са въвели целодневен режим от другите.