Учители

Синдикатът обиден на Сергей Игнатов

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ вчера изпратиха писмо до медиите, в което се изказва възмущение от изказване на политици, включително и министърът на образованието (вече бивш – б.р.) Сергей Игнатов, относно размерът на заплатите на някои учители и директори у нас.

В документа, който е подписан от председателя на Синдиката Юлиян Петров (на снимката) се казва следното (без редакторска намеса):

Синдикат „Образование“ е обиден от визираните в общественото пространство суми от политици и министъра на образованието в оставка проф.  Игнатов, относно размер на учителски или директорски заплати от 2000 лева. Това, според синдиката е поредната спекулация, която накърнява достойнството на учителя и създава негативно отношение към учителския труд в българското общество.

Макар, че към учителя в България се гледа като към възрожденец, будител и човек с призвание, който трябва да дава на обществото и се раздава на учениците, то нека не забравяме че голямата част от българските учители вземат чисти трудови възнаграждения от по 550 – 600 лева, което им утвърждава вечното първо място в Европа по бедност.

Затова българския учител, гонейки не американската мечта, а възможност да прескочи прага на бедност, работи на поне още няколко работи. Задължително втората работа е работата по проекти, което е положителна тенденция в българското училище, но освен това преподавателят е зает в още една или две други професии. И дори с тях сумата от 2000 лева е за поне няколко месеца.

Синдикат „Образование“ е обезпокоен от липсата на решение в МОМН и Министерство на финансите, относно увеличение на учителските заплати, като синдикатът иска твърдо да заяви – Учителските заплати категорично не са увеличавани  от 2008 година, след голямата учителска стачка до сега. Увеличени са малко средствата за образование, нека да припомним, че миналото лято Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предложи 400 милиона повече за образование, но това не се случи, което потвърждава тезата, че българското образование не е приоритет.

Ако липсата на решение на въпроса за увеличение на учителските заплати продължи, то това ще принуди учителите да започнат да убеждават с традиционните улични методи управляващите за нуждата от увеличаване на работните им заплати.

Синдикат „Образование“ ще предложи в избирателните кодекси и закони да се регламентира задълженията на българските училища относно провеждане на видовете избори и финансовата отговорност на община и държава към тях.

Ако не бъде вменена тази финансова и административна отговорност и продължат да се източват училищните бюджети за провеждане на референдуми и избори, то синдикатът ще предложи изборите да се провеждат в църкви или молове.

Още по темата