Институции Ученици

Синдикатът на учителите подкрепя изучаването на комунизма в училище

Подкрепа към Министерството на образованието и науката (МОН) за въвеждане на съвременни адекватни програми, в т.ч. изучаването на тоталитарната комунистическа система по история в 10 клас.

Тази позиция изразиха участниците в Националната конференция „История в училище – осъзнаване на процесите в миналото за изграждане на бъдещето“. Конференцията бе организирана от Синдиката на българските учители и фондация „Конрад Аденауер“.

Участниците в конференцията ще искат от министерството да се гарантира, че няма да се допускат политизиране на историята и изопачаване на факти по време на преподаването. Те настояват за междупреметна връзка, особено между литературата и историята. Учителите искат още университетите да синхронизират програмите си за обучение на учители по история, като ги осъвременят на база на съвременни исторически доказателства.

Изнасяне на повече факти, цитиране на изследвания, ползване на ресурси от Държавния архив, показване на карикатури, правене на аналогии със съвременни проблеми – това са част от съветите как да се преподава история, които проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград и проф. Красимира Табакова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ дадоха на учителите.

„Липсата на адекватно знание за комунистическия период е причина за рамката, в която се движим“, обясни проф. Келбечева. Тя каза още, че има изследвания, според които голяма част от младите не знаят какво е комунизъм или падането на Берлинската стена, но биха слушали за носталгията по режима от своите баби и дядовци. Според нея в учебниците по история трябва да се учи за икономическите кризи по време на комунизма и за съветската окупация.

Източник: dnevnik.bg