Ученици

Синдикатът на учителите атакува стипендиите за ромчета

Раздаването на стипендии на ромчета срещу успех, според синдикатът на българските учители не е правилно и те имат няколко предложения към министър Кунева.

Искаме да се срещнем с представителя на Ромския фонд в България и да попитаме каква е целта му? Освен това искаме да знаем кой е Огнян Исаев като негов директор. Как се финансира този фонд? Това попита председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в ефира на btv. Тя допълни, че от разследването, което е направил синдикатът е станало ясно, че този фонд е със седалище в Будепеща, но има представителство в България.

Такева подчерта, че в никакъв случай не трябва да създаваме разделение и конфликти сред децата в училище. „Конституцията на Република България е дала право и задължение на всеки българин в училищна възраст да посещава училище“, напомни Такева. „Всяка година така или иначе държавата дава стипендии, затова помощта трябва да е материална, а не финансова. Да не се дават пари на ръка на децата, а да се подпомага самото училище затова, че в него има ромчета с добри резултати“, предложи тя. 

Източник: novini.bg