Училища

Синдикатът иска промяна на правилата за заплащане на директорите

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ изразява своето притеснение относно структурирането и приоритетите на социалния диалог в системата на образованието, се казва в писмо до медиите, подписано от председателя на организацията Юлиян Петров.

Документът продължава така (без редакторска намеса):

Синдикат „Образование“ е обезпокоен от структурирането и приоритетите на социалния диалог в системата на образованието. Водещ в тази диалог, в съответствие с европейските норми би трябвало да бъде МОМН.

След най – голямата учителска стачка през 2007 година, този принцип на субординация, претърпя рокада. Голяма част от отговорностите преминаха към училищните директори, не само чрез новото финансиране, за което не бяхме узрели, но и защото някой друг трябваше да бъде обвинявам за несгодите на образователната система, които не липсват.

Работодателите или училищните директори поеха тежестта на разпределение на оскъдните средства за образование, които през 2013 година са не по малко оскъдни от 2007 година.

Не закъсняха и резултатите за някои от тях. Директорските заплати в системата иновативно се отделиха от учителските и придобиха размери между 590 – 1100, диференцираното заплащане на директорите в системата, в размер на 4 милиона лева, достигна до четири пъти над учителското.

Но това не бе за всички, а пак избирателно, продиктувано от работодателската организация се пренасочиха нива на заплати и допълнителни плащания към директори с повече ученици, за сметка на останалите.

Ако тези правила за директорски заплати се запазят за 2013г., нещо което учителските синдикати категорично не приемаме, то училищните ръководители, ще вземат начални заплати в коридор от 660 до 1250 лева, съобразно не качеството на труд, а само с броя на учениците в училище.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ не приема тази върховна дискриминация към директорите на училища с по – малък брой  ученици и ще отстоява изработването на нови справедливи и реални принципи за определяне на директорски заплати.

Относно подписания анекс за увеличение на учителските заплати, синдикатът информира, че тъй вече е влязъл в сила с подписа на Министъра на Образованието – акд. Воденичаров, едната работодателска организация и двата представителни синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Синдикат „Образование“ горещо приветства решителните действия на новия министър на МОМН – акд. Стефан Воденичаров за въвеждане на ред в социалния диалог и информира, че в този си вид анекса за увеличение на учителските заплати, без подписа на работодателската организация на Самуил Шейнин, няма действие:

към членовете на  СРСНПБ с Председател Самуил Шийнин;
и към нечленуващите в синдикати и работотодателски организации страни по Националния договор.