Мнения

Синдикати и работодатели искат повече пари за образование

Първо реформите да се проведат, след което бюджетът да ги отрази или държавният бюджет продуцира реформите.

По този въпрос споделиха възгледите си председателят на АИКБ Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, коментирайки параметрите на вече одобрения от МС и внесен в Народното събрание проектобюджет 2017.

Макар че и според Велев, и според Манолов бюджетът за следващата година е предвидим, консервативен и дори „скучен“, по отношение на реформите и как трябва да се проведат, работодатели и синдикати стоят на различни позиции.

Велев посочи като сектори, в които бюджетът за следващата година нараства, но без да се предвиждат реформи, сигурността и държавната администрация. По думите му там се наливат 106 млн. повече за държавния апарат и 825 млн. лв. въоръжение, но без да има модерна доктрина. „Това са едни грешни пари“, заяви Васил Велев. Освен това се предвижда ръст на пенсиите и на минималната работна заплата, т.е. разчита се на ръст на БВП от вътрешно потребление.

Димитър Маналов опонира, че ръстът на минималната работна заплата винаги е давал до този момент положителен ефект върху икономиката на страната, което обаче не попречи на Велев да открои, че такъв ефект би имал ръстът на средната работна заплата.

Според Димитър Манолов, не е лесно да изкараш 3000 души научни работници на улицата и това, че те са излезли да протестират е изключително показателно за крайно критичното положение.

Източник: news.bg