Учители

Синдикатите: Успяхме да постигнем определени успехи

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обяви, че преговорите за национален трудов договор за системата на българското образование са на финалната права. В прессъобщение от синдиката посочват, че ще има дълго чаканото увеличение на заплатите на всички учители, макар и не такова каквото биха искали и от МОН и самите преподаватели.

Учители и директори ще получат по 20 лева увеличение на своите заплати. Повече ще вземат младите учители, чиито заплати ще бъдат повишени с 30 лв.

„Едва ли ще открием екстаз в очите на учителите от това увеличение или индексация, а младите в системата вече заявиха, че сумата от 530 лв. брутна заплата е далеч под минималния праг на физическо оцеляване и техен мотив да останат в училище“, посочват още от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, цитирани от сайта dimitrovgrad.bgvesti.net.

От Синдиката не крият задоволството си от извоюваните осем вместо досегашните шест брутни заплати при пенсиониране на педагозите.

Преподавателите очакват и обещаното изравняване на годишните нормативи на всички учители към 648 часа годишно, съобразно претовареността на заетите в образователната сфера с допълнителни административни дейности до 62 часа, които не се заплащат.

Подписването на националния трудов договор се очаква да стане днес.