Учители

Синдикатите: Недостиг на учители ще има и след увеличението на заплатите

Недостиг на преподаватели ще има и след увеличението на заплатите с 15%. Това прогнозират от Синдиката на българските учители, съобщи бТВ. В момента минималната заплата за млад учител, който излиза от университета и влиза в класната стая, за да преподава, е 660 лв. Очаква се тя да стане близо 760 лв. Според синдикатите обаче е необходимо много по-голямо увеличение на доходите, за да бъде преодолян проблемът с недостига на кадри при педагогическия персонал.

Симеон Ангелов преподава повече от 10 години на най-малките. За него ръстът на заплатата е важен – ще го мотивира още и ще му даде нови възможности. Преподавателят няма намерение да напуска системата на образованието, въпреки ниските доходи. От години обаче работи на още едно място – пее в църковен хор като възможност за допълнителни доходи.

Според синдикатите ниските заплати обезкуражават завършващите педагогика да работят като учители. Затова не достигат преподаватели по физика, химия, английски, френски и такива с начална училищна педагогика. За да бъде решен проблемът, доходите трябва да растат още: „След като учителят, който излиза от университета знае, че той ще получава 20% по-висока заплата от средната брутна заплата за страната, тогава вече няма да има абсолютно никакви проблеми, тогава недостигът ще бъде преодолян”, заяви Янка Такева от Синдиката на българските учители.

Според мениджърите в училище е добре в бъдеще увеличението на заплатите да е обвързано с  резултатите от работата. „Важно е оценяването да стане не авансово, а след като се види резултата от труда на учителя по отношение на уязвими групи, проблемни ученици и отдалечени населени места”, смята директорът на училище Диян Стаматов.

Затова има надежда следващите увеличения на заплатите да бъдат  по ясни критерии за свършена работа. Очаква се учителите да получат по-високите си заплати през есента.

Източник: btvnovinite.bg