Учители

Синдикатите: Могат да се намерят пари за увеличение на учителските заплати

Увеличението на основните заплати на учителите и на единния разходен стандарт са възможни веднага, изчислиха представители на синдикатите. Идеята е промените да влязат в сила от 1 юли.

Синдикатите предлагат издръжката на един ученик, която определя общата сума на училищния бюджет да бъде увеличена с 5%. Така най-ниският Единен разходен стандарт би нараснал на 1354.50 лева, а най-високият би се увеличил на 1669.5 лева.

Ръст от 8% на заплатите пък ще означава увеличение от 40 до 46 лв в зависимост от категорията на учителя.

Всичко това е възможно, заради благоприятните икономически показатели на държавата в последната година. От КТ „Подкрепа“ са изчислили, че държавата разполага с необходимите пари за реформа, защото растежът на брутния вътрешен продукт е по-голям от очаквания.

„Безспорно, ако тези пари влязат в образование и се насочат, чрез Единния разходен стандарт в увеличение на заплати, това ще повиши и парите за квалификация, защото те са процент от Фонд „Работна заплата“ във всяко едно учебно заведение“, посочва Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ в КТ „Подкрепа“, цитиран от бТВ.