Училища

Синдикатите искат половин милиард повече за средно образование догодина

За чувствително увеличение на средствата за средното образование догодина ще настояват учителските синдикати и организациите на директорите на училища, информира „Сега“.

За тази година средните училища ще усвоят близо 2 млрд. лв, а исканията за корекция в бюджета за 2012-та ще са за допълнителни 544 млн. лв.

Най-голям е исканият ръст за стандарта за издръжката на един ученик – 15%, или 210.9 млн. лв., повече спрямо сегашния бюджет. През тази година за целта са отпуснати около 1.4 млрд. лв. В момента държавата плаща за един ученик от 1 175 до 1 450 лв. в зависимост от големината на съответната община и гъстотата на населението й.

Синдикатите са категорични, че с 8.8 млн. лв трябва да се увеличат разходите за целодневното обучение, за което към момента са отпуснати 36 млн. лв. Други над 23 млн. лв. ще са необходими, за да се осигури целодневно обучение за учениците от втори и трети клас. За да се финансират разходите за храна в задължителните предучилищни групи, ще са нужни 25 млн. лв. 30 млн. лв. трябва да бъдат отделени, за да се преодолее дефицитът на места в детските градини в най-големите градове. Двойно – с 20 млн. лв., трябва да се увеличат парите за стипендии на учениците.

Според председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева разчетите са реални и без тези средства системата не може да функционира. Разчетите за разходите в бюджета за следващата година вече са обсъждани от тристранния съвет в образованието.

Просветното министерство принципно също подкрепя тези разчети, ако бюджетната рамка позволява подобен ръст, уточнява изданието.