Училища

Синдикатите заплашиха със стачка в защита на уволнената учителка от училището в „Столипиново”

Регионалният синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” са обявили 3-дневен срок, след който в училище „Пенчо Славейков” в пловдивския квартал „Столипиново” ще започнат протестни и стачни действия в защита на дисциплинарно уволнената учителка по български език и литература Христинка Маринова.

Исканията на синдиката са директорката на училището Стоименка Георгиева да изпълни предписанията на РИО Пловдив и да възстанови на работа учителката по литература – Христинка Маринова, както и зам. директорът на училището – Петър Димитров, да си подаде оставката.

Миналата седмица в училището избухна бунт на учениците в защита на учителката Христинка Маринова, която е уволнена от директорката с официален мотив, че работи на 2-ри трудов договор. Преподавателката отрича обвинението и след консултация с Регионалната инспекция по труда е дошла на работа в деня след връчването на заповедта за уволнение. Директорката на училището – Стоименка Георгиева, влязла със служител от охраната на училището в класната стая по време че учебния час, в който Христинка Маринова преподавала и настояла преподавателката незабавно да напусне училището, при което учениците застанали на вратата, за да препречат изхода и да защитят учителката си.

Реакцията на учениците в класната стая бързо се разпространила и сред останалите деца на училище – преобладаващо от ромски произход и те започнали да рушат училищно имущество и да замерят със саксиите с цветя. Били изведени от училището и полиция отвела Христинка Маринова. На двора учениците започнали да замерят сградата с домати и яйца, с които бързо се снабдили от домовете си.

Преподавателката Христинка Маринова е съобщила, че е завела граждански иск срещу директорката за неправомерното си уволнение.