Институции

Синдикалист: Да се преосмисли нуждата от матурите след 4 клас

Да се преосмисли нуждата от националното външно оценяване след 4 клас настояват от синдикат Образование към КТ Подкрепа. Основният им аргумент – резултатът от така наречените малки матури не помага на децата в следващия образователен етап. А когато става дума за матурата след 12 клас, да има възможност и за освобождаване при добър успех. Според председателя на синдиката Юлиян Петров, трябва да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение в клас и уважението към учителите и останалите деца.

Промяна на вида и съдържанието на така наречените малки матури след 4 клас и на правилата за изпита след 12 клас. Това е предложението на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. В студиото на сутрешния блок на ТВ Европа председателят на синдиката, Юлиян Петров, обясни, че основният проблем при националното външно оценяване е за какво се използва тази оценка в последствие.

Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование“ към КТ:„Ние продължаваме да повтаряме, че малката матура или националното външно оценяване след 4 клас в този си вид, в този формат няма необходимото значение. Ако остане такова, по-добре да го няма. Но по-добре да се преосмисли, защото се получава един период без оценки, без повтаряне на класа, но идва един изпит в 4 клас, от който също нищо не следва, една диагностика, която намеква за някакви проблеми в 5 клас, но от която нищо не следва.“

Юлиян Петров отново настоя да се върне оценката за възпитание, която съществуваше до 1990 година и която съществува в по-развитите европейски образователни системи. Тя ще поощри децата да спазват правила, да са толерантни един към друг и да уважават учителите:

Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование“ към КТ: „Едни деца, които спазват правилата, техните родители са ги възпитали по най-добрия начин – да са толерантни, да слушат това, което им се казва от учителя и не пречат на останалите деца, би трябвало да бъдат оценени и да получат един бонус, който пък от друга страна да бъде стимул за другите, които не го правят толкова добре да се борят за този бонус. Една такава оценка прави диагноза, че в училище толерантността и социализацията не са на необходимото ниво.“

От синдиката отново поискаха да има по един учебник по предмет от 1 до 7 клас.

Източник: tvevropa.bg