Мнения

Синдикалисти: Ще настояваме за 6% за образование

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще настоява на 6% от БВП да бъдат отделени в Бюджет 2014 за образование, съобщи председателят на организацията Юлиян Петров в интервю за Дарик.

В последните години този процент е малко над 3. Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова вече няколко пъти обяви, че ще работи активно, за да бъде вдигнат той до 4.

Учителите оценяват последното увеличение на заплатите им през пролетта на тази година средно с около 8 на сто, но ще следят заложените пари за сектора през 2014 г., предупреди синдикалистът.

„Нашият синдикат настояваше и предлагаше на новото правителство на България за това, че за да стане приоритет образованието ,трябва да имаме различни проценти от БВП. Нека да припомня, че на този етап ние се на едно от най-ниските места в класациите по отношение на средствата за образование. Може би само Гърция може да ни завиди, защото те заради големите кризи паднаха под нас и там се отделя 1,5 на сто от БВП, а България е с 3,5 на сто.  Но всички други, ако ще и Македония, са над нас като финансиране на образованието“, отбеляза още Петров.