Учители

Синдикален шеф: Учителските заплати не мърдат вече три години

Инфлацията в последните три години расте, но заплатите на учителите не са мръднали, коментира пред БТА председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров (на снимката).

Според него градусът на скритото напрежение се покачва и не е никак изключено скоро то да стане явно и да се стигне до нови протести на национално ниво.

Петров е категоричен, че синдикатът ще настоява за увеличаване на парите за образование. Индикации за това вече има и те бяха дадени от министърът на финансите Симеон Дянков.

„В момента процентът от Брутния вътрешен продукт, който се отделя в системата на образованието е един от най-ниските в Европа и света – малко над 4%“, добавя още синдикалният началник.

Парите не стигат, появяват се процеси на източване на училищните бюджети – такси смет, за архивиране на дела, всевъзможни държавни такси, които се натрупват „на гърба“ на училищните бюджети“, каза Петров.

Българският учител трябва да бъде достойно заплатен, а средни възнаграждения в порядъка на € 300 са много далеч от това.

Преди два дни стана ясно, че българските и румънски учители са най-зле заплатени в сравнение с колегите си в Европейския съюз.

Още по темата