Силистренка стана втора на Световното състезание по ИТ MOS Word Championship

Силистренка стана втора на Световното състезание по ИТ MOS Word Championship

Българката Ирина Куртева се завърна със сребърен медал от провелия се в САЩ Microsoft Office Specialist World Championship 2018 . Младата ни ИТ надежда спечели отличието си в категорията Microsoft Office Specialist World Championship, като подобри миналогодишното си постижение, когато се класира на пето място в категорията Microsoft Office Specialist Word 2013.

За постижението си тя бе наградена с медал, признание и парична награда в размер на 3500 долара. Освен нея още един наш участник успя да влезе в световния топ 10 – Валентин Ялъмов, който зае престижното 4-то място в категорията Microsoft PowerPoint® 2016. И двамата отличници са зрелостници от ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра.

Финалът на Световното първенство по Информационни технологии се проведе в Орландо, Флорида, от 29 юли до 1 август. На финалите България бе представена от 8 българчета, които трябваше да се преборят с още над 400 финалисти от 130 държави на възраст от 13 до 22 години.

Ръководител на отбора е доц. Николай Нетов – завеждащ катедра в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Преди да достигнат до финалите, Ирина и Валентин са участвали в националния кръг на Microsoft Office Specialist World Championship 2018, където са се съревновавали с повече от 4000 ученици от цялата страна и са се класирали сред най-добрите 10 в България.

Валентин печели първо място, с което си осигурява участие на финала на световното, изцяло финансирано от Microsoft. А Ирина, която също постига 1000 точки, е спонсорирана от общ. Силистра. За този етап от състезанието те са подготвяни от инж. Искра Николова, Светла Нейкова и доц. Николай Нетов.

Всички български участници: Валентин Ялъмов, Ирина Куртева, Габриела Посталова, Пламена Стоянова, Ирен Христова, Стоян Чомпов, Божидара Топчиева, Димитър Ангелов

Списък с топ 10 във всички категории на Microsoft Office Specialist World Championship 2018 можете да видите тук.

Източник: uni-sofia.bg

Коментари във Facebook