Училища

Сериозен проблем със сегрегацията в дупнишките училища

Директори на училища и преподаватели от Дупница признаха за сериозен проблем на образователната система в града – сегрегацията. Поводът е наредба на общината, според която при бъдещия прием на първокласници за предстоящата учебна година ще се застъпва принципът на уседналост, на най-близкото разположение по адресна регистрация и местоживеене, предава БНР.

Директори на училища веднага се противопоставиха и настояват да бъде прецизирано районирането на училищата в рамките на правилата по закона за прием в първи клас и циганските деца да бъдат разпределени равномерно във всички учебни заведения в града. Иначе има вече сегрегирани училища. Там, където има повече приети ромски деца, родителите на другите деца не са съгласни и искат да ги запишат другаде, установяват директори.

Най-остро реагираха от ръководството, както и учители, родители и ученици от Основно училище „Неофит Рилски“. Училището е най-близо до най-многолюдния ромски квартал „Гиздова махала“. Според общинската наредба следва да приеме за първокласници 36 циганчета. Според директора Бистра Стойкова обаче това няма да стане по никакъв начин. От училището са готови и на протест, за да спрат ромската сегрегация в образователната система в Дупница. Написали са и протестно писмо до кмета на общината инж. Методи Чимев.

„Общинската наредба привилегирова други училища и противопоставя директорите им. Конкуренцията между учебните заведения не е на основата на постиженията и на постигнатите резултати, а на противопоставянето „ромски-български“ училища“, смятат от колектива на ОУ „Неофит Рилски”.

Източник: fakti.bg