Мнения

Сергей Игнатов: Училището има своя принос да сме в Европейския съюз

„За да сме на това положение като държава, основната вина е в самите нас и няма никакви световни заговори. Успехите и неуспехите – всичко е в нашите ръце като нация“, коментира в телевизионно участие вчера министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Образованието е инструмент, с който човек управлява живота си. Ние имаме проблем с това. Това е и причината да прокарваме нов закон, който да ни вкара в синхрон с процесите, които се случват в света. Сегашният закон също е хубав, но той е консервирал положението до 1989 г. Много неща ги нямаше тогава. Образованието по тогавашните стандарти беше високотеоретично и академично“.

„Текстът, който сме внесли е хубав, но ние имаме проблеми с дисциплината, не само в училище, но и като общество. Как след 22 години на тотален разпад и объркване на обществените отношение в държавата, училишето да стои някак встрани. То не успя да се срине, слава Богу, и причината за това е системата, която е много консервативна“.

„Това, че сме в ЕС, до голяма степен го дължим и на училището. То все пак създаде европейци“, коментира още проф. Игнатов.

Още по темата