Мнения

Сергей Игнатов: Университетите поддържат малките региони

Университетът е място, което поддържа живота на даден регион, създава активен живот в малките населени места. Университетите променят средата и обществото. Това коментира в студото на bTV бившият министър на образованието Сергей Игнатов.

По думите му образованието – и средното, и висшето, е елемент на национална сигурност, никой не може да ни каже колко университета можем да имаме. Хубаво е студентите да имат избор, иначе биха си тръгнали от държавата, каза Игнатов в отговор на това, че по статистика 40% от висшите училищата в страната са празни.

„Трябва да засилим модела на финансиране на най-добрите звена, това ще доведе до закриването на лошите звена. Има странни специалности, например в Техническия университет може да се учи право“, допълни той.

По повод казуса с преписаната докторска дисертация на ректора на варненския Технически университет Росен Василев Игнатов смята, че вместо да се вдига шум, лесно може да се провери, дали е плагиат. Ако бъде доказано, ще се лиши от професорското място, коментира бившият министър. В сравнение с 2006г. имаме по-малко учени и хора с докторска степен, застаряването на професори и доценти също е факт. Средната възраст за професор трябва да е 40-42 години, а не над 55 години, допълни още бившият министър на образованието. 

Източник: novini.bg