Мнения

Сергей Игнатов: Трябва да се работи със сърце!

„Нека не наричаме целият проект за промяна на програмите „скандален“. За мен е скандално това, което се случва в последните дни“, каза в ефира на tv7 бившият образователен министър проф. Сергей Игнатов. Той говори по темата с промените на учебните програми, готвени от година и половина.

„Идеята за промените я има още от 2005 г. и ще подчертая, че е много добра. Тя се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси“ по проект „За по-качествено образование“. Целта е да се развие общото образование и теорията да бъде заменена с повече практика. По времето, в което аз бях министър, моят екип работи по учебните програми от първи до седми клас, без тези по Български език и литература и история. Всички проекти за нови учебни програми са били подложени на широко обществено обсъждане. Промените по тях са направени от следващото правителство – служебното. Идеи за техните промени не са споделяни пред мен, нито пред заместника ми, акад. Воденичаров“, обясни Игнатов.

„По целия проект са заложени 10 млн. лв. На пръв поглед изглеждат много, но работата по него е много. Те трябва да бъдат усвоени до края на годината, но при наличие на проблеми, парите по проблемните части ще бъдат спрени“, каза още той.

„Трябва да се работи със сърце. Египтяните казват, че словото е меч, а има ли по-силен меч от словото на Ботев“, коментира индиректно създалата се ситуация с намеренията за отпадането на някои произведения на Ботев, Яворов и Вапцаров проф. Игнатов.