Учители

Сергей Игнатов: Сравнения със заплатите в Германия са нереални

Сравненията между заплатите у нас и в Германия или САЩ са нереални. Те трябва да се правят на база „издръжка на живот“, коментира вчера министърът на образованието Сергей Игнатов, четем в inews.bg, където цитират БТА.

В началото на месеца доклад на ЕК показа, че учителите ни взимат по-големи заплати единствено от колегите си в Румъния. Изследването изчисляваше средната годишна заплата на учителите в началните и средните училища в стандарт на покупателната способност (EURO PPS).

121 млн. лв повече за образование има заложени в бюджета за следващата година, отбеляза Игнатов, като сподели, че това е изключително голяма стъпка в условията на криса.

Според министъра заедно с натрупванията от тази година увеличението достига 79 млн. лв. Водят се преговори с депутатите още една стъпка да се направи, така че да се увеличи достатъчно стандартът за издръжка на ученика. Това ще се отрази върху увеличаване на заплатите на учителите.

Синдикатите искат увеличение с 15%, като според тях този процент ще покрие инфлацията и ще спомогне поне малко да се вдигнат заплатите на учениците.

Още по темата