Учители

Сергей Игнатов: Системата е желязна, устоя и на земетресението

„Българската образователна система работи желязно, не виждам никакъв проблем с матурите,“ обяви днес министър Сергей Игнатов по време на честванията на 24 май.

„Нямаше как матурите в Перник да се проведат по едно и също време с тези в останалата част от страната. Въпреки че системата беше подготвена, реално повече от половината деца нямаше да се явят, тъй като семействата не бяха в Перник“, каза още министърът.

Днес в София и в много градове в страната бяха организирани шествия, познати в миналото като манифестации. Те бяха белязани от много усмивки, приповдигнато настроение и увереност в добрината на бъдещето.

Отслужени бяха и тържествени молебени за здраве и благоденствие.

„Днес почитаме най-светлия български празник – Денят на българската просвета и култура. Това е празник не само на професионално ангажираните, но и на всички българи“, каза от импровизираната трибуна пред паметника на светите братя пред Националната бибилиотека кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Инвестициите в образованието, науката и култура са мощен фактор за развитието на икономиката и туризма“, добави тя, след което призова всички българи: „Никога не се примирявайте с посредствеността и невежеството“!

„Гордея се, че днес мога да бъда заедно с вас и да кажа, че делото на Кирил и Методий е част от общокултурното дело на света“, каза на свой ред вицепрезидентът Маргарита Попова.

„Днес е ден на духовността, културата и науката, ден на хората, които ни дават българската самоопределеност“, обединиха се ораторите пред статуите на светците.