Мнения

Сергей Игнатов: По-добър бюджет е невъзможен

Бюджетът за образование е оптималният възможен. Сега има своите критици, но след няколко месеца всички ще се изказват, че това е най-добрата бюджетна рамка. Трябва да сме внимателни с харченето в тези тежки кризисни месеци“, коментира в интервю за „Телеграф“ министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Увеличихме доста пера. Повече за образование, повече за наука, единният разходен стандарт се вдигна, студентите ще взимат повече пари от стипендии„, добавя проф. Игнатов.

Субсидията за БАН е минисмумът им за фонд „Работна заплата“, обясни министърът.

„От там нататък Академията трябва да вземе бързи решения за бъдещето си. Говорят се, че се правят реформи, но ефект не се вижда. Трябват реални промени. БАН трябва да се съсредоточи в дейности и проекти, които са печеливши, да се концентрира над най-добрите си институти. В момента повече пари по това перо не можем да дадем“, категоричен е Игнатов.

Законът за средно образование се дописва и края на месеца ще го пуснем за съгласуване През декември ще го вкараме в парламента. Законът за висшето образование го бавим нарочно. Причините са, че в ЕК късно стигнахме до документа за модернизация на висшето образование“, обясни министър Игнатов.

Oще по темата