Мнения

Сергей Игнатов открива конгреса на младите египтолози

На 22 септември 2012 г., събота, в 9:30 часа в Аулата на Нов български университет министърът на образованието Сергей Игнатов ще открие IV международен конгрес на младите египтолози, предава пресцентърът на МОМН.

В световния форум ще се включат над 90 египтолози от 21 държави. Програмата на събитието включва сесии, които ще се проведат в сградата на Нов български университет и в Големия салон на Българската академия на науките. Постер-презентации ще бъдат представени в централната сграда на БАН.

Международният конгрес в София се провежда от 22 до 25 септември 2012 г. под патронажа на проф. Сергей Игнатов, д.н, министър на образованието, младежта и науката. Организатор на ІV Международен конгрес на младите египтолози с тема „Cult and believe in Ancient Egypt“ е Българският институт по египтология към Нов български университет. Тази година се навършват 190 години от създаването на Египтологията.

За тазгодишното издание на конгреса в България ще пристигнат знаменитости – д-р Ричард Паркинсън – куратор на Египетската колекция на Британския музей, най-голямата колекция на египетски предмети извън пределите на Египет; проф. д-р Йоахим Квак – ръководител на Института по египтология към университета в Хайделберг; д-р Йън Шоу от Ливърпулския университет, съставител на Оксфордската история на древен Египет; Проф. Бернар Матийо от университета в Монпелие, изтъкнат специалист в областта на египетския език и литература; д-р Елени Василика – директор на Египетския музей в Торино.