Училища

Сергей Игнатов: Образованието е все повече бизнес

Образованието, както и всички други сфери от живота, стана бизнес. Затова много от университетите в света изготвят специална рекламна стратегия, за да попаднат в класации като тази на Таймс за най-добрите ВУЗ-ове. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов, коментирайки в тв7 факта, че български университети липсват сред първите 400 в конкретното подреждане.

„Те се борят за студенти, борят се да привлекат елитни преподаватели. Това става с рекламна стратегия и разбира се средства.

„За съжаление ние все още нямаме сетива за подобни неща, не се борим да влезем в подобни класации. Това е така, защото доскоро за образованието мислехме само от духовната страна на въпроса. Този аспект разбира се е основен и е правилно да има предимство. Но университетът има нужда от студенти, от финансиране, което няма как да дойде само от държавата“, обясни Игнатов.

Той даде за пример и друга класация, според която Софийския университет е на място около 700 от над 10 000 ВУЗ-а в света. Това го нарежда сред първите 6-7% от най-качествени учебни заведения. Общият брой на университетите в света пък е 21 000.

„За да ви дам конкретен пример от тази класация (на Таймс – б.р.) ще спомена, че единственият гръцки университет е Критския. Но попитайте когото и да е в Гърция кой е най-добрият им университет. Всеки ще каже – Атинския, а след него ще постави този в Солун“, допълни още министърът.

Виж цялото участие (видео)

Още по темата