Мнения

Сергей Игнатов: Няма отстъпление за решението за 4-годишните

Няма процедура, по която да се отстъпи от решението децата да започват предучилищно обучение на 4-годишна възраст, обяви днес министърът на образованието Сергей Игнатов, като отговор на протестите на родители срещу проекта за образователен закон.

Той влиза за второ четене през януари и ще бъде разгледан и обсъден член по член, обясни Игнатов. По Новия закон за предучилищното и училищно образование се работи от доста време и това е най-дълго чаканият и обсъждан документ в последните години.

Задължителното посещение на учебно заведение за 4-годишните е решение на европейско ниво. В момента Европа вече се насочва към 3-годишните и това вече е факт, поясни още той.

Главното основание „за“ задължителната забавачка за 4-годишните е, че децата, които са били в детска градина, имат по-добро представяне при проверката на грамотността в четвърти клас.

„От нас като общество зависи дали нашите деца, като излязат от образователната система, ще бъдат с 50 точки по-назад от своите връстници в Европа“, категоричен бе министърът на образованието, цитиран от news.bg.

По-рано днес около 70 души се събраха в градинката до сградата на Народното събрание, за да протестират срещу Законопроекта.