Мнения

Сергей Игнатов: Нашата култура е далеч по-древна от историята на държавата

Историята на нашата култура, въобще културата като феномен е по-древна от историята на държавата. И историята на нашите ритми, на нашите песни, на нашите танци е по-древна и от историята на античната цивилизация. Корените й се губят някъде към четвърто, трето хилядолетие преди Рождество Христово“, сподели пред участниците и гостите на фестивала „Пирин пее“ министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той присъства на откриването му вчера. Над 2500 изпълнители и повече от 30 000 зрители станаха свидетели на събитието.

Проф. Игнатов изтъкна, че началото на този събор трябва да се търси преди много повече от 50 години, защото ако се върнем и 500 години назад, пак ще открием  подобни събори.

Сравнявайки участниците в тези събори с щафетни бегачи, той изрази особената си почит към  тях и всички влюбени в нашето народно творчество, влюбени в българските песни, в българските танци, защото именно те предават щафетата на следващите поколения и пренасят това древно знание, превръщайки го в активно поведение на всички присъстващи, пише по повод участието на министъра пресцентърът на МОМН.

Празникът беше уважен от президентът на Република България Росен Плевнелиев, който не скри сантиментите си към фестивала.