Мнения

Сергей Игнатов: Затягаме дисциплината!

МОМН се е заело сериозно с решаването на проблемът с отсъствията и подобряване на дисциплината в училище, твърди в интервю за „Стандарт“ министърът на образованието Сергей Игнатов.

Въпросът с отсъствията е предмет на стандарта за подкрепа на личностното развитие на ученика, а не на новия закон, който се очаква да бъде готов в близките месеци“, коментира Игнатов.

Той разкри, че ведомството смята да ограничи дните, в които семейството може да поиска детето да не е в клас без основателна причина. В момента това време е две седмици.

В училище ще се запази оценяването от 2 до 6. Възможно е външното оценяване да бъде в точки и това ще бъде отбелязвано в дипломата“, каза Игнатов. Според него това ще диференцира по-добре постиженията на учениците.

В ЕС висшето образование става все по-скъпо и това е една от причините да се вдигне таванът на студентските такси. Това е и първата стъпка към намаляване на публичното финансиране, както е тенденцията в Европа. Освен това диференцирането на таксите, към което се стреми МОМН ще сложи край на явлението „вечен студент“ и ще стимулира да се получават по-високи оценки.

Бъдещият закон за висшето образование ще реши доста наболели въпроси, коментира още министърът.

Цялото интервю на министър Сергей Игнатов четете ТУК