Мнения

Сергей Игнатов: Заложеното двойно увеличение на учителските заплати е една добра стъпка

Хубаво е, че в предизборната програма на ГЕРБ е заложено двойно увеличение на учителските заплати в рамките на 4-годишен мандат. Това заяви бившият образователен министър Сергей Игнатов пред Bloomberg TV.

„Финансовият министър казва 15% и нещо отгоре, което обаче отваря вратата за следващия бюджет, където вече ще има нова система на финансиране на образованието и аз се надявам, че тази политика на постепенно увеличаване на заплатите ще бъде свързана с увеличаване на изискванията към учителите, защото намекът беше, че за по-добри резултати ще се плаща повече“, продължи бившият министър.

„Това е стъпка в правилната посока, но мен ме притесняват някои детайли в изказванията на финансовия министър“, заяви Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. По думите му, финансовият министър е говорел, че има възможност за едни 100 млн. от по-добра събираемост, които чисто статистически ще стигнат за едно увеличение от 15% за 3 месеца, но то води след себе си поне още едно увеличение от 300 млн. за следващия бюджет.

Според него това е малко трудно приложимо на този етап.

Източник: bloombergtv.bg