Мнения

Сергей Игнатов: Грубото закриване на университети ще донесе само вреда

Грубото, административно закриване на висши училища в България ще донесе само вреда. Не приемам предложението на Европейската комисия за намаляване броя на висшите учебни заведения в България като предложение, а като мнение, защото ако е предложение се влиза „с бутоните“ много грубо, а политиката в сферата на образованието се характеризира с „меки мерки“. Това каза бившият министър на образованието Сергей Игнатов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира предложението на Европейската комисия да се редуцира броят на университетите в България.

„51 са висшите училища в България, като от тях 37 са държавни – финансирани с публични средства. В България, дори при тази привидност на много университети, ние не можем да изпълним ангажимента, който сме поели до 2020, младите хора до 34-годишна възраст, поне 36% да имат поне бакалавърска степен. А от нас се искат 40%“, категоричен е Игнатов.

„В общественото пространство постоянно се говори, и това говорене се използва главно с политически цели, че има твърде много университети, твърде много студенти. Не е така. На 10 000 жители на страната в България има 300 студенти, а в Гърция са над 600“, добави още бившият просветен министър.

Дори и ако някой сгреши и с по-остър тон започне да ни дава наставления, то трябва от страна на нашето правителство да има реакция, категоричен бе Игнатов. „Защото състоянието на мрежата от висши учебни заведения и научни институти в България, освен всичко друго, е и елемент на национална сигурност“.

„ЕК не ни казва нищо ново, ние го знаем още от преди 2009. Има оценка, че системата на висшето образование и науката в България е фрагментирана. В България имаме слабост в концентрацията и поддържането на тези направления, които са стратегически важни за България“, заяви още Сергей Игнатов. 

Източник: bloombergtv.bg