Мнения

Сергей Игнатов: България е абсолютен лидер в образованието!

Качеството на българското образование е на много високо ниво, смята образователния министър Сергей Игнатов. Той беше гост на „Здравей България“ по Нова ТВ.

„Ние станахме абсолютен лидер в образованието в региона. И направихме това в условията на криза“, обобщи проф. Игнатов.

Той смята, че конфликтът с Турция относно фалшивите дипломи, трябва да бъде решен мъдро от двете страни, които имат еднакво високи амбиции в сферата на образованието и са добри партньори и комшии.

Конкретният случай, станал формален повод за решението на турската страна да замрази признаването на българските дипломи и академични, стана справка, установена след запитване за общо пет потенциално нередовни документа, издадени от Медицинския университет. (виж повече по темата тук)

В България учат около 10 000 турски студенти, което е съществен принос във финансирането на висшите учебни заведения.

„Българското образование е свикнало да бъде охулвано, но да не забравяме, че всички ние сме плод на това образование, каза още Сергей Игнатов и призова за проблемите да бъдат обвинявани виновните за тях, включително и самите министри, но не и образованието като цяло.

„Разбрали сме се с ректорските ръководства, че до 10 август всички дипломи на чуждестранните студенти да бъдат сканирани и качени на сайта на МОМН, а до края на месеца и всички останали“, заяви още министърът на образованието.