Мнения

Сергей Игнатов: Бъдещето на младите е тук

Разпален спор за това дали държавата има ясна визия за развитието на образованието и науката и как да направи така, че младите хора да останат в страната проведоха министърът на образованието Сергей Игнатов и студенти, доведени пред Министерски съвет от един от кандидатите за президент на България на изборите тази неделя.

Младите хора искаха лична стеща с премиера на републиката. Специално младежите търсиха отговор на въпроса дали да емигрират или да останат у нас.

На министър Игнатов те дадоха списък с въпроси към министър председателя и други членове на кабинета.

„Който желае да опита силите си зад граница и смята, че бъдещето му е в чужбина – нека да опита. Според статистиката едва 20% от българските студенти остават там, а останалите се завръщат“, коментира Игнатов, цитиран от агенция КРОСС.

„В момента кризата се е разгърнала по такъв начин, че бъдещето на младите хора е тук. Работим за по-силна индустрия, защото тя ще „повлече“ след себе си и образованието. Силната индустрия търси качествени специалисти. Въпросът обаче е малко в стила за яйцето и кокошката“, категоричен беше министърът.

Сергей Игнатов обяви, че счетоводството, правото и финансите са науките, които особено много са се развили в последните 20 години. Според него обаче бъдеще има в и селското стопанство и то ще се развие още повече по време на следващия програмен период, когато средствата отпуснати по европейски програми за него ще са много повече.