Мнения

Сергей Игнатов: Ако не четеш, нямаш идеи

„Трябва да се чете. С четенето идват и идеите. Нека да го знаят и децата“, каза в телевизионно интервю по bTV вчера министърът на образованието Сергей Игнатов. Той беше гост в предаването на Росен Петров „Нека говорят“.

„Ще увеличим в бъдеще трудността на матурите, за да направим по-обективна картината“, обеща още министърът и посочи, че нивото на българското образование е такова, каквото нивото на обществото като цяло, а също така и на бизнеса. Той обаче е обнадежден от факта, че родни ученици се представят на световно ниво на олимпиади и образователни форуми в чужбина.

„Навсякъде в света се оплакват, че образованието не е на ниво. Светът се развива нормално, а днешните деца са генетично по-съвършени, от нас на тяхната възраст. Образованието става все по-добро, но ние като родители искаме повече и повече“.

„Проблемите са в малките училища, които са с по-малко ученици. Работим по въпроса, има екип, който е натоварен да проиграе различни формули, за да успеем да завишим финансирането“, допълни по темата Игнатов.

„Искаме по-високи заплати не само на учителите, но и на всички хора в страната. Делегираните бюджети и управлението им направиха така, че някъде да се стигне до заплати и от 2000 лв за преподавател. Всевиждащото око на министъра вече го няма, а има директори, които са и мениджъри. Колкото по-добре се управлява училището, толкова по-добра заплатени са педагозите в него“, обясни Игнатов.

„Идеята за рейтинг на учителската професия не е лоша. В момента този рейтинг е външното оценяване“, каза министърът.