Институции Учители

Селско школо плаща 9 000 лв. за уволнена незаконно директорка

Близо 9 000 лева ще трябва да изплати от делегирания си бюджет обединеното училище „Христо Ботев“ в село Опан за обезщетяване на незаконно уволнената дисциплинарно директорка Златина Инджова.

Административният ръководител на школото е бил отстранен със заповед на началника на РУО-Стара Загора от 27 февруари т.г. след проверка по сигнал, който така и не бил предоставен на потърпевшата, става ясно от публикуваното решение на районния съд от 8 октомври.

В хода на откритото си заседание съдът е отхвърлил всички аргументи за дисциплинарката, нещо повече, изяснил е че при съставянето на самата заповед не са спазени елементарни изисквания като посочване на конкретни дати за провиненията на директорката.

По силата на съдебното решение Инджова трябва да бъде възстановена на работното си място, като за 6 месеца от времето през което е бил безработна трябва да й бъдат 6743,64 лв. плюс законните лихви за  периода от подаване на исковата молба до 27 август т.г.

На малко над 305 000 лв. възлиза бюджетът на ОУ „Христо Ботев“ за предходната 2017 г. Сред аргументите за уволнението й е записано, че Инджова е допуснала просрочени задължения в размер на 323. Съдът обаче е приел, че тази сума значително по-малка /под 1 000 лв/ и е  в резултат на неизпълнено от страна на кмета на община Опан решение на местния парламент.

Според кмета на община Опан Генчо Колев съдебното решение за възстановяването на директорката със сигурност ще бъде обжалвано на следваща инстанция.

Началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова заяви, че не е запозната с решението на съда и тепърва ще решава как да постъпи. Училището си имало назначен директор – титуляр. Решението на съда може да бъде обжалвано в 15 – дневен срок.

Източник: monitor.bg