Около 260 учители са нужни на учебните заведения в Пловдивска област, за да започнат нормално предстоящата учебна година.

Офертите за вакантните позиции са обявени в сайта на Регионалното управление по образованието и в Бюрата по труда, а в момента тече интензивно набиране на документи за конкурсите, които предстоят в края на август.

Най-голямо е търсенето на преподаватели за училища по селата, където неудобството да се пътува води до текучество. Другият проблем е, че в малките училища по някои предмети не се събира хорариум, който да осигури пълна заплата – например изобразително изкуство, музика, природни науки, история, технологии и предприемачество. Прави впечатление, че тази година няма голямо търсене на учители по английски. Ако поемат лекторските часове, кандидатите трябва да се ангажират в няколко училища и да пътуват от едно до друго.

При стандартен хорариум около и над 700 часа за година офертите за учители по изобразително изкуство и музика например масово са за по 198 часа. Така е в Професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски” в Първомай, където търсят и учител на половин щат по история, вакантно е мястото и на даскала по география. Едва 54 часа пък ще има преподавателят, който ще учи децата на физика в ОУ „Христо Ботев” в Ръжево Конаре.

В същото време екипите на места са сериозно оголени. Седем учители търси СУ „Христо Смирненски” в Житница – по биология, рисуване, география, история, технологии и предприемачество, английски и начална педагогика. Преподавателят по английски напуснал, а по биология е със специалност „Микробиология”. Всички, които наемаме, са с педагогическа правоспособност, но ако нямат точната специалност, позициите се обявяват отново като свободни и ако се появи титуляр с по-подходящ профил, се назначава той, обясниха от школото.

По специални предмети в професионалните гимназии трябват даскали по електроника и енергетика за ПГ „Петър Парчевич” в Раковски, по компютърни мрежи и по оптически комуникационни системи за пловдивската Професионална гимназия по битова техника.

След пенсиониране на неколцина души от екипа НУМТИ „Добрин Петков” пък търси кой да преподава цугтромбон, обой, флейта, тромпет, арфа, фагот, а също начален учител и учител по география.