Институции

Сексуалното образование в училище е крайно недостатъчно

Сексуалното образование в училище е крайно недостатъчно и резултатът от това е показателен – около 30% от децата у нас започват да правят секс на 13 години. Световната здравна организация препоръчва децата да подлежат на сексуално образование след 12-годишна възраст. У нас все още не се осъзнават колко важно е то за учениците и тяхното бъдещо развитие като възрастни, които трябва да бъдат отговорни за своите действия.

Тревожната статистика го потвърждава. Около 30% от децата у нас започват да правят секс на 13 години, сочи международно изследване от 2013/14 г. на здравето и здравното поведение на юношите сред 43 държави от Европа, Канада и САЩ. Общо 40% от 15-годишните момчета и 21% от момичетата пък са имали сексуални контакти. Средно по 1000 ученички всяка година правят аборт, сочи друга статистика. А преди дни НСИ отчете 30% ръст на сватбите на непълнолетни през 2016 г. спрямо предходната година.

Ранните сексуални контакти могат да нанесат и огромни психологически травми за цял живот, категорични са психолозите. Миналата година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище като мярка срещу насилието, ранната бременност и абортите. Засега реална промяна в учебния процес у нас няма.

Сексуалното образование в училище у нас

В момента учебната програма предлага възможности за сексуално образование и възпитание предимно чрез формите на свободноизбираема подготовка по „Гражданско образование“ и „Здраве“. В общозадължителната подготовка основна роля има биологията, където се изучава устройството и функционирането на половата система, полово съзряване и хигиена на пола.

Сексуалната проблематика при изучаването на хуманитарните учебни дисциплини – психология, етика, литература, философия засиви преди всичко зависи от интерпретаторските възможности на учителите и от отношението им към сексуалността като към психо-социален проблем.

„Сексуалното образование е крайно недостатъчно. Споменава се разбира се по биология, в час на класа, във философските дисциплини“, казва Силвия Иванова, която преподава на 15-18-годишни ученици по „Психология и логика“, „Етика и право“, и „Философия“ в 35 СУ „Добри Войников“ в София. Тя е работила и по проекти в тази насока, където „връстници учат връстници“.

„Това е вероятно най-подходящият начин за вмъкване на сексуалното образование, защото сухата теория е нещо, което отдалечава децата от нас.Те имат теоретична информация, засипани са от възможности да прочетат и да намерят отговор на въпросите си. Но далеч по трудно е да се справят с емоциите. Това, което е важно, е доверието. Няма как да искаш да дискутираш подобни теми, без да си имате доверие“, смята Силвия Иванова.

Как родителите да говорят на тази тема с децата си?

Разговорите е добре да започнат от най-ранна възраст. Разбира се информацията трябва да е съобразена, но темата не трябва да се избягва. С времето се надгражда, казва педагогът. Но и тук връзката с детето, доверието и любовта са най-важни. От съвсем мънички те се сблъскват с разликата между половете и въпроси ще има. Не лъжете децата си, те трябва да ви вярват. Много внимателно и с нежност трябва да изградим самочувствие, самоувереност и уважение, за да не може никой да се възползва от тях и да наслагва чувства на вина или страх от отхвърляне, съветва Иванова.

Защо е нужно сексуалното образование

Сексуалното образование помага на учениците да могат да осъзнаят как сексуалните контакти могат да повлияят на живота им и до какви усложнения може да се стигне. Децата могат да зададат въпросите относно тяхното развитие, което през пубертета е особено интензивно, които се притесняват да зададат на техните родители.

Случаите на сексуално насилие в наше време са особено чести и чрез този вид обучение и връзката, която се създава между преподавателя и учениците могат да бъдат открити такива случаи. Полово-предаваните болести са особено чести в тийнейджърската възраст и чрез сексуалното обучение може да бъде намален броя на тийнейджърите с опасно сексуално поведение. 

Източник: dnes.dir.bg