Институции Мнения Ученици

Сексуалното възпитание трябвало да започне в детската градина

Близо 1000 души са се подписали в петиция на Асоциация „Родители“ в подкрепа на здравното и сексуално образование в училище.

Всичко това след бурната реакция на родители и държавни институции, заради урок за четвъртокласници в училище в Перник. Родители на деца от класа се оплакаха, че малките са карани да се опипват и целуват да рисуват полови органи. Програмата беше спряна.

„Такова образование трябва да има, да е качествено и да се предлага по подходящ начин на децата на различна възраст. Много е важна ролята на родителите. Истината е, че децата все по-рано задават въпроси“, каза за „България сутрин“ Антоанета Василева от Асоциация „Родители“.

По думите ѝ опасността детето да получи грешни отговори от друго място е голяма. Децата, за съжаление, доста рано попадали на порно и това ги стресирало, защото не разбирали какво виждат точно.

„Понякога наистина е свързано с липса на знание. Сексуалното образование не е свързано само със секса, а и с отношенията“, посочи още Василева.

„За секса се отделя една малка част в учебника по биология. Официално сексуалното възпитание трябва да започне в детската градина, то трябва да съпътства човека, защото възрастните хора имат нужда от топлина и ласка“, посочи сексологът Станка Маркова за Bulgaria ON AIR.

Според нея няма как да се угоди на всички родители, но най-важният въпрос е кой ще пише помагалата, кой ще ги рецензира и кой ще преподава.

„За всяка възраст си има адекватно образование. До 16 г. децата трябва да знаят всичко, защото тогава стават най-големите трагедии“, подчерта Маркова.

Източник: bgonair.bg