Ученици

Седмокласниците средно с 43,95 точки по математика

43,95 точки от общо 100 е средният успех на столичните седмокласници на националното външно оценяване (НВО) по математика. По български език и литература (БЕЛ) пък е 59,58 точки. Това научи „Монитор“, след като на сайта на Регионалното управление по образование в София бяха публикувани статистиките с успеваемостта на учениците в столицата.

По нея родителите и седмокласници могат да се ориентират какъв е успехът на детето им, в сравнение с другите кандидат-гимназисти. Майките и татковците имат възможността да сметнат колко седмокласници водят тяхното дете по постижения и колко са с по-нисък резултат. Данните показват, че тазгодишният випуск се е представил по-добре от предшествениците си миналата година, когато средният резултат по математика е бил около 33 точки, а по български език – около 38. По тази причина вероятно балът за вход в гимназия ще скочи.

Според изчисленията на „Монитор“ на националното външно оценяване по български език и литература са се явили общо 9210 деца, а по математика – 9181. От тях максималните сто точки по математика са изкарали 118, а осем деца имат нула. По български език пък няма пълни отличници, а учениците с нула точки са трима. Средният резултат за страната все още не е ясен, като образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че ведомството ще представи обобщените резултати в четвъртък. 

Тази година за първи път балът за гимназия ще се изчислява единствено и само в точки. Досегашният максимален бал 36 ще се равнява на 100 точки. Също така за първа година всички седмокласници трябва да кандидатстват, дори и тези, които по някаква причина може да са пропуснали националните изпити. Те имат право да подават документи само с годишните оценки от дипломата, които също се превръщат в оценки в образуването на бала. Така например шестицата се равнява на 50 точки, петицата на 39, четворката – 26, а тройката – 15.

В бала участват две оценки от свидетелството за завършен седми клас. Минималният бал ще бъде 30, при положение че детето има две тройки. Така на практика дори и ученикът тотално да се е провалил на миниматурите или пък да ги е пропуснал, той ще кандидатства само с бележките от училище и при всички случаи ще бъде приет все накъде. От 16 до 22 юни се подават документи за кандидатстване за първо класиране, което ще бъде обявено до 27 юни. Записването или заявяването за участие във второ класиране ще бъде между 28 и 30 юни. Второто класиране ще излезе до 4 юли, а записването е между 5 и 7 юли. Броят на незаетите места ще стане ясен до 10 юли. Според графика подаването на документи за участие в трето класиране ще е от 11 до 13 юли. Резултатите ще станат ясни на 17 юли, а записването ще е между 18 и 19 юли.

Родителите могат да видят статистиката на успеваемостта на учениците от София на националните външни оценявания по математика и български език на следните линкове:
http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/appl_files/2017_docs/statistika_BEL.pdf
http://www.rio-sofia-grad.com/web_folders/appl_files/2017_docs/statistika_matematika.pdf

Източник: monitor.bg