Ученици

Седмокласниците могат да видят писмените си работи от външното оценяване

Седмокласниците вече могат да видят писмените си работи от националното външно оценяване в тридневен срок. Задължително е обаче да бъдат придружени от родител.

В 18-о училище столичните седмокласници могат да видят работите си по математика. Тази година възникна проблем с условието на 24-та задача. Експерти сигнализираха, че условието на задачата е некоректно и това е довело до объркването на учениците. В крайна сметка Министерството на образованието реши да не компенсира учениците за задачата.

Работите по литература в София учениците могат да видят в 22-ро училище до НДК, а по изобразително изкуство – там, където е положен изпитът. Това може да направите до 8 юни в работно време от 9 до 17 ч. Важно е седмокласникът да бъде придружен от родител и да носи документ за самоличност, а детето – ученическа книжка. Проверката не може да повлияе на оценката. Не се разрешава изнасяне, копиране, преснимане или преписване на изпитна работа и на рецензиите и бележките на оценителите.

Може да попитате регионалното управление на образованието къде да видите работата си във вашия град. Тази година вместо оценки учениците получават точки.

Кандидат-гимназистите подават документи за желаните училища от 16 до 22 юни. Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища. Всяка избрана паралелка трябва да бъде вписана като отделно желание.

Източник: btvnovinite.bg